Snelschaatsclub Easy Riders
   

Europees Kampioenschap Shorttrack Turijn 16-7-18 jan. 2009

Het EK is een allround kampioenschap : alle deelnemers schaatsen de drie afstanden (1500, 500 en 1000 m). De acht bestgeklasseerden na de drie afstanden rijden ook nog een 3000 m superfinale. Er zijn deelnemers uit 24 Europese landen, 46 mannen, 36 vrouwen. Per land kan ook een relayteam van vier mannen en/of een relayteam van vier vrouwen aan de slag. Bij de mannen zien we tien teams, bij de vrouwen zeven. België kan alsnog geen valabel team op de been brengen. De nationale trots wordt verdedigd door enkel Pieter Gysel en Wim de Deyne.

vrijdag: 1500 m : Wim en Pieter in toptien.

In de kwartfinale begint Wim relax aan de rit op positie vijf. Halfweg gaat hij naar vier en twee ronden voor het eind met een mooie inhaalbeweging naar plaats één, waar men hem niet echt meer kan bedreigen. Wim naar HF samen met de rus ZAKHAROV. Voor Pïeter verloopt het op dezelfde manier : tot in ronde zeven (halfweg) op plaats drie, dan in één adem naar één, en zo onbedreigd over de finish samen met de Hongaar DARAZS. In de HF rijdt Pieter andermaal een perfecte race : aan de kop in de laatste acht ronden countert hij alle aanvallen. Samen met de Fransman FAUCONNET naar de finale. (video HF 1500 m) De HF van Wim kent een hoog tempo. Wim neemt hier strategisch een afwachtende houding aan op positie vijf, gaat dan drie ronden voor het eind naar vier en in de laatste ronde naar drie. De snelle rit levert hem dan ook de snelste derde tijd van de HF op en de achtste plaats in de eindstand van de 1500 m. Pieter start met veel vertrouwen in de finale, wil in ronde acht naar een koppositie demarreren, maar wordt plots gehinderd door een botte rechterschaats. Dit is goed te zien op de finale video. Overeind blijven tot aan de finish, en redden wat er nog te redden valt, is alles wat nog mogelijk is. Hij wordt vijfde achter SILOVS, RODIGARI, KNOCH en KERSTHOLT.

Jan Gysel : "Het is opvallend hoeveel rijders er hier tegen de vlakte zijn gegaan met wegschuivende schaatsen. Het ijs is duidelijk op verschillende plaatsen ongemeen vuil. Dat is ook niet te verwonderen: scheidsrechters stappen op hun schaatsen zonder beschermers rond de ijsbaan, ijsbaanpersoneel en mannen van de organisatie lopen op hun schoenen over het ijs. En dat bij dit weer, nu er rond het ijsbaangebouw sneeuw ligt en allerlei dooi- en strooimiddelen aan de voeten blijven plakken. De hoek waar de dweilmachine het ijs oprijdt, ziet helemaal zwart.... De lijst van topschaatsers die hier niet kunnen tonen wat ze in hun mars hebben, is lang : NOVOTNA, VAN DOORN, DARASZ, ZAKHAROV, CONFORTOLA, GALAMBOS, SILOVS, PRAUS, IVESON, FAUCONNET en nog anderen belanden in het decor, en dan zwijg ik nog over degenen zoals Pieter die met een bot schaatsijzer toch nog overeind weten te blijven en de schade proberen te beperken. Bij wedstrijden van dit niveau kan dat toch niet. Stel je voor dat men autoraces laat doorgaan op een circuit waar met olie geknoeid is...."

verslag van coach Jeroen Otter : "Tijdens de Europese Kampioenschappen Short Track schaatsen heeft Pieter Gysel de 5de plaats behaald in de finale 1500m. Zowel in de voorronde als halve finale reed Gysel met grote klasse weg van zijn tegenstanders. Reden genoeg om een medaille in de finale te verwachten. In de 1500m finale kwam Gysel echter direct na de start in een moeilijke 5de positie te liggen. Doordat het tempo aan kop relatief hoog werd gehouden ontstond er weinig tot geen ruimte om naar voren op te schuiven. Helaas kreeg Gysel met nog 5 ronden te gaan een botte rechter schaats waardoor hij genoodzaakt werd zijn 5de plaats te verdedigen ipv een aanval in te zetten op de rijders voor hem. De finale werd gewonnen door trainingsmaat en regerend Europees Kampioen Haralds Silovs. De tweede plaats was voor drievoudig Europees Kampioen Nicola Rodigari, het brons ging naar Viktor Knoch.
De van een blessure herstellende Wim De Deyne sneuvelde in de halve finale. De Deyne werd nipt uitgeschakeld door de nummers 1 en 2 van de later te verrijden finale. De Deyne is als 8ste geeindigd."

 

zaterdag: 500 m : pechdag

Ritwinst voor Wim zowel in de prelims als in de heats, maar in de kwart kan hij een gemiste
start niet meer goedmaken en ziet hij op de streep RODIGARI en GALAMBOS voor zich uitrij-
den. Met 42.647 wordt hij tiende in de eindstand. (video 500m mannen). Wim rijdt in de vierde
kwartfinale.
Voor Pieter slaat in de heats het noodlot toe: KURGINYAN en GALAMBOS vallen voor hem
in de bocht na de start. Zijn linkerhand zwaait tegen de hoog opzwaaiende schaats van de
Rus : snee tot op het bot, duimpees en zenuwen over. Het EK eindigt voor hem met een
chirurgische ingreep van anderhalf uur, een hand in het gips en een doos pijnstillers.
Pieter : "Ik heb toch goede hoop dat ik over een tiental dagen weer op het ijs sta, zij
het dan met de linkhand op de rug, en dat ik op het WK in Wenen op 6-7-8 maart
er stevig tegenaan kan gaan."

ps. Inmiddels is op de ISU-site de video te zien van de WB-wedstrijd in Nagano, waar Pieter
een prachtige halve finale rijdt, wat hem kwalificeert voor de A-Finale. Klik hier.

zondag: 1000m en 3000 m

triomfdag voor Wim De Deyne
en het Belgische kamp
met GOUD op de 1000 meter.

De vijf Belgische supporters zien spijtig genoeg vandaag Pieter niet meer in actie,
maar mogen wel snoepen van heerlijke shorttrackraces, waaronder de vier ritten
1000 m met de telkens winnende Wim. Met veel bravoure past hij de beproefde strategie
toe: eerst wat afwachten, niet te veel vermoeien, dan een of meer berekende maar forse inhaalmaneuvers uitvoeren, en tenslotte de anderen het nakijken geven. En dat tot en met de finale! Het goud en de gelukwensen zijn meer dan verdiend. (video QF, HF en FIN 1000 m)
De 34 finalepunten leveren Wim ook een startplaats op in de 3000 m. Met een vijf op acht is hij hier de beste van spurters: FAUCONNET, KERSTHOLT en CONFORTOLA blijven achter hem, de mannen van de lange adem ZAKHAROV, RODIGARI, KNOCH en SILOVS bezetten de eerste vier plaatsen.

volledige uitslag

 

ISU press release

 

 

 
2007- 2013 Snelschaatsclub Easy Riders - Laatste update: October 8, 2013