Snelschaatsclub Easy Riders
 
Easy Riders Leuven

Derde Wereldbeker Shorttrack Heerenveen 23-24-25 november 2007

(Aan de twee WB's in Azië - in oktober - hebben geen Belgen deelgenomen. Dat heeft voor gevolg dat zij eigenlijk niet meer kunnen meedingen naar topplaatsen in de worldranking: op de zes WB's samen wordt een afstand 8 keer gereden, en de 6 beste resultaten worden in aanmerking genomen voor de eindranking. Niet-deelname betekent uiteraard 0 punten).

Derde WB met Wim De Deyne, Pieter Gysel, en junioren Annabel de Cleer en Arno Jaspers.

De twee junioren rijden en strijden natuurlijk vooral met het oog op de wedstrijdervaring in het gezelschap van de wereldtop. Inderdaad, de absolute wereldtop is in Heerenveen present: Korea, China, Canada, USA, Japan, Italië. Arno rijdt 1500 en 1000 m, Annabel 500 (1) en 500m (2).
De verdeling van de afstanden over de schaatsers van hetzelfde team is in de nieuwe wereldbekerprocedure als volgt geregeld: een team moet een schaatser hebben in de vier afstanden (in Heerenveen zijn dat 1500 m, 1000 m, 500 m(1) en 500m(2). Heeft een team maar één rijd(st)er (wat het geval is met het Belgische damesteam), dan kan deze in principe zich in drie afstanden proberen te kwalificeren in de voorrondes. Voor het hoofdprogramma (halve finales en finales) moet zij of hij zich in ieder geval houden aan de beperking tot twee afstanden.
Het feit dat het Belgische mannenteam drie schaatsers aan de start kan brengen, maakt hun afstandenkeuze wat comfortabeler. Zo kan 500m-specialist Wim zich in Heerenveen tweemaal voor deze afstand aanmelden, en kan allrounder Pieter kiezen voor 1500 m en 500 m.

vrijdag 23 november : kwalificaties

Arno en Annabel moeten in de wereldtop hun meerderen erkennen en worden naar de herkansingen verwezen op zaterdag- en zondagvoormiddag.

Wim plaatst zich voor de kwartfinales van zijn twee keer 500m.
Pieter rijdt een sterke 1500 m (met ritwinst), en staat daardoor zaterdagnamiddag aan de start in de halve finale. Zijn 500 m viel best mee in de voorronde (met niet bedreigde tweede plaats), maar was een tegenvaller in de kwalificatieronde.
Pieter: "slechte start, vanuit startpositie 2 nochtans... en nadien wat te veel schrik om een inhaalmaneuver te doen (maak je een foutje dan heb je een DQ, en mag je zelfs niet meer herkansen).....liep tekens weer vast...... zal dus zondag nog wel een paar keer aan de start staan in de herkansingen...."

zaterdag 24 november : 500 m(1) en 1500 m : Wim top vijf, Pieter top tien

Annabel out in de eerste reeks herkansingen op de 500m na een uitschuiver in de eerste ronde van de rit.
In de 1500m (herkansing) komt ook Arno ten val na een niet onaardige eerste 1200 m. Einde van de wedstrijddag voor de twee junioren. Annabel is 34ste op 37, Arno 35ste op 47.

Wim 2de in de snelste kwartfinale 500 m, krijgt daardoor de comfortabele startpositie twee in de HF. Hij weet die positie prima te behouden totdat de Brit STANLEY hem in de wielen rijdt. DQ voor de Brit en Wim toegevoegd aan de A-finale. Hierin moet hij het zien waar te maken vanuit de uiterst rechtse startpositie vijf, een serieuze handicap met de Koreanen SEUNG-HOON en YOON-GY, de Canadees HAMELIN, en de Japanner TERAO naast je. Wim blijft tot aan de meet op vijf.
Pieter rijdt een goede HF 1500, tot de Japanner TAGAMI in aanvaring komt met Niels KERSTHOLT, Pieter op positie vier en kan de Koreaan LEE, de Chinees LI en de Canadees TREMBLAY niet meer bedreigen. Niels toegevoegd aan de A-finale, Pieter naar de B-finale. Samen met trainingspartner SILOVS beheerst hij deze B-finale. TREMBLAY profiteert van hun kopwerk en kan nog net ritwinst binnenhalen. Pieter dus tweede, en negende in de eindstand.
Als we de toevoeging van de Nederlander KERSTHOLT even niet in rekening brengen, dan zijn Pieter en Wim in hun resp. afstanden de bestgeplaatste Europeanen, en als we daarenboven weten dat hier in Heerenveen niemand van de absolute wereldtop afwezig was, dan zeggen we "chapeau"!

zondag 25 november : 500 m(2) en 1000 m: Wim 15de, Pieter 10de

Pieter weet zich op knappe wijze door de vier herkansingsrondes te werken en verovert zo alsnog een plaats bij de 16 kwartfinalisten van de 500 m. In zijn kwartfinale staat hij aan de start met de Canadees TREMBLAY, de Amerikaan SIMON en de Pool KOPNOPKO. Als derde op de eindstreep kan hij niet door naar de HF. Hij kan enkel de Pool achter zich houden. Toch levert het hem een tiende plaats op 42 op in de eindrangschikking.
Pieter : "Niet zo slecht eigenlijk, als je ziet dat meer dan de helft van het deelnemersveld op deze afstand bestaat uit typische 500m-rijders." - Inderdaad, 13 van de eerste 20 hebben in Heerenveen enkel de 500 m gereden. - "Anderzijds ben ik toch wat ontgoocheld. Ik had de HF moeten halen. Maar mijn benen hielden het voor bekeken. Je moet weten dat ik in de voormiddag al vier keer die 500 had moeten rijden en mijn 'maten' aan de start in de kwart hadden nog niets moeten doen...."
Wim struikelt in zijn kwartfinale nog voor de eerste bocht (is er een schaatsijzer beschadigd bij de start?), wat niet meer goed te maken is. Hij komt op vijftien in het eindklassement.

Jan Gysel: "Je ziet nog steeds jaar na jaar het niveau van de topwedstrijden stijgen. De absolute wereldtop hier in Heerenveen heeft pareltjes van shorttrackkunst getoond. En de suprematie van de Aziaten (21 van de 24 podiumplaatsen individuele afstanden!!), vooral dan de Koreanen, daar zijn geen woorden voor. Is het hun lichaamsbouw en gewicht (gemiddeld een 15 kg lichter dan de anderen), de geraffineerde afstelling van hun schaatsmateriaal (steken er geheimen in hun schoenen en messen?), de keiharde trainingsaanpak van honderden toppers? In ieder geval toch wat demotiverend voor de rest van de wereld. Of misschien juist niet?"

volledige uitslagen

ISU-wedstrijdverslag in het Engels

 
© 2007- 2013 Snelschaatsclub Easy Riders - Laatste update: October 8, 2013