Snelschaatsclub Easy Riders
 
Easy Riders Leuven

Wereldkampioenschap shorttrack Milaan 9-10-11 maart 2007

Deelname van 32 landen: 57 mannen, 44 vrouwen.

Vrijdag 9 maart: 1500 m

Pieter kan zich in zijn sterkste afstand niet laten gelden. Zijn schiftingsronde kent (weer eens) een bedenkelijke afloop. Hij rijdt acht ronden comfortabel wisselend aan de leiding met de Australiër MERRIMAN. De Canadees HAMELIN en de Koreaan KIM voeren dan tegelijkertijd een mislukt inhaalmaneuver uit aan de binnenzijde van het leidende duo, dat op die manier tegen de ijsvlakte gaat en even later tegen de boarding plakt. DQ voor de Canadees, kwalificatie door toevoeging van MERRIMAN. Pieter wordt blijkbaar over het hoofd gezien. Antwoord van de scheidsrechter die het gebeuren met een erg bewasemde bril heeft bekeken: "jij zat in vijfde positie....., van toevoeging kan dan geen sprake zijn." Ook in de tabel van de splits kan men zien hoe Pieter en de Australiër altijd voorop hebben gereden. Niemand begrijpt er hier nog iets van. Herscholing, bijscholing, deontlogische vorming en vooral verjonging van het scheidsrechterskorps zijn dringend aan de orde.

Zaterdag 10 maart: 500 m

Pieter (2de) en Wim (1ste) gaan probleemloos door naar de tweede schiftingsronde waar hun 500 m vastloopt.
Wim is goed weg maar moet halfweg de leiding afstaan aan de Amerikaan MALONE. Wim komt niet meer echt op snelheid en eindigt vierde.
Vanuit startpositie vier is Pieter op achtervolgen aangewezen. Reeds in het eerste rechte eind heeft hij de Chinees LIU te pakken, maar niet zonder hem voor de bocht te raken, hoewel er van echte hinder geen sprake was. DQ en uit voor Pieter. En alweer merkwaardig: de Chinees en de Japanner ITO in deze rit strubbelen wat en krijgen ook een DQ. Alleen de Canadees TREMBLAY gaat naar de kwartfinale.

Zondag 11 maart: 1000 m

Pieter en Wim gaan door naar de tweede ronde als snelste derdes. De snelheid van de rit is trouwens helemaal hun eigen verdienste: van bij de start hebben zij het tempo keihard gestuurd. Pieters rit was dan ook veruit de snelste van deze ronde, die van Wim de tweede snelste.
In de tweede ronde kwalificeren zich ook de twee snelste derdes. Wims chrono als derde is net niet scherp genoeg. Pieter rijdt op zwaar ijs een pr (1.27.04 - 5de snelste tijd en snelste Europeaan van de competitie) en krijgt zo een plaats bij de beste zestien van de kwartfinales.
De kwartfinale slaat iedereen met verstomming. Grote Koreaan (SONG) misrekent zich bij het inhalen van de kleine Belg, en schuift uit. Wie krijgt de schuld en een DQ?? Juist, de kleine....De refs twijfelden geen ogenblik, laat staan dat ze de video gingen bekijken. Consternatie bij het publiek en de coaches. Het onderstreept nog maar eens de hoger gemaakte opmerking over de morele integriteit en de onkunde in het referreewereldje van deze sport. En kijk, in de halve finale gaat SONG weer in de fout bij het inhalen, maar deze keer ten nadele van de Canadees TREMBLAY, groot tegen groot dus, en dat is pas een probleem. De video wordt door de refs bekeken en herbekeken. Zelfs wie nauwelijks enige notie heeft van shorttrack en van gewone verkeersregels weet wat hier beslist moet worden: DQ voor SONG en toevoeging aan de finale voor TREMBLAY. Uiteindelijk denken de refs er ook zo over: proficiat!

Pieter: "Ik heb niet echt de vorm en de vinnige benen die je in een dergelijke wedstrijd absoluut nodig hebt, ik denk dat ik wat over de seizoenspiek heen ben. En de jurering.... als ik met een serieus niveau naar een andere sport kon overstappen, dan deed ik het onmiddellijk."

Wim: "Ik ben niet tevreden over wat ik ervan gemaakt heb. Zwaar ijs als dit is voor mij altijd een handicap. En de refs.... je hoort de coaches hier voortdurend klagen over de jurering - veel schaatsers zijn echt gefrustreerd als gevolg van de totaal onvoorspelbare beoordeling van hun prestaties. De schaatsers op dit niveau kennen zeer goed de verkeersregels van de shorttrack, maar als er iets gebeurd is in de rit weten ze niet wat de refs daar gaan van maken. Het kan dan alle kanten uit."

Coach Jeroen Otter: "Ik vraag uitleg aan de scheidsrechter over de 1500 m waarin Pieter en MERRIMAN door HAMELIN onderuit gereden werden. Merriman toegevoegd en Gysel niet: waarom?
Ref: 'Gysel was toch niet gevallen'
Ik: 'maar hij heeft wel een paar seconden tegen de boarding gelegen...'
De ref, die snapt dat hij hiertegen geen verhaal heeft: 'Wie op vijf rijdt kan niet toegevoegd worden.'
Ik: 'Dat is waar, maar Pieter heeft in die rit enkel op positie één en twee gereden.'
Ref: "Wilt gij hier misschien op mijn plaats komen staan?"
Ik : "En gij op die van mij?"

Jan Gysel: "Heb hier schitterend en fenomenaal boeiend shorttrack gezien: de Koreaanse dames, de Italiaanse FONTANA, de Canadese ROBERGE, en dan de Canadese mannen, de Amerikaan OHNO, de Koreaan AHN, stuk voor stuk ongelooflijk virtuoze atleten.
Minpunten: je rijdt 900 km om dan in een hoekje van de ijsbaan gedirigeerd te worden. Gelukkig slaag je de'r in om met wat gespeelde Italiaanse arrogantie een beter plekje te bemachtigen.
Absoluut minpunt is de jurering. Terzijde gelaten de beslissingen die met de eigen idolen te maken hebben, troffen mij ook de m.i. totaal onterechte of verkeerde beslissingen t.a.v. KERSTHOLT in de prelims van de 1000 m, het niet bestraffen van de Italiaan CONFORTOLA in dezelfde rit, en vooral de DQ van de Chinese FU in de finale van de 500 m: zij wint die 500 m voor de Canadese Roberge, beide rijdsters feliciteren elkaar bij het uitkomen van de bocht voorbij de aankomstlijn, zij haken in elkaars schaatsen en schuiven tegen de boarding. De helm van de Chinese hangt kompleet scheef, ze neemt hem af voor ze baan verlaat i.p.v. hem netjes weer vast te haken. DQ wegens onveilig gedrag! Stel je voor, je hebt dan eigenlijk net goud gehaald op een WK. Je zou al voor minder..." Zo stond ook de Amerikaan OHNO niet echt gelukkig met z'n goud op het podium van de 1500 m na de betwistbare DQ's (?) van de Canadees JEAN en de Koreaan SONG. En zo zou ik nog wel een tijdje kunnen doorgaan
."

Officiële uitslagen : cyberscoreboard.

 
2007- 2013 Snelschaatsclub Easy Riders - Laatste update: October 8, 2013